ŞAHEEM: Ekonomide dış dengelenme devam ediyor

Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞAHEEM) tarafından hazırlanan Ekonomi Raporu'na göre Avrupa'da özellikle bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılara rağmen Nisan ayı ödemeler dengesi rakamları özel sektörün dış finansman noktasında ciddi bir sıkıntı yaşamadığını gösterdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2012 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkeze göre ekonomide dış dengelenme devam ediyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler dengesi Nisan ayında 4,9 milyar dolar açık verirken, cari açık geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,3 düşüşle 2 milyar 486 milyon dolar oldu. Ocak-Nisan dönemi için gerçekleşen cari açık da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,5 daralarak 21,2 milyar dolara geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre doğrudan yatırım yoluyla gerçekleşen girişler yüzde 35,3 azalarak 2 milyar 486 milyon dolara, portföy yatırımları şekilde gerçekleşen para girişi de yüzde 56,2 azalarak 6 milyar 429 milyon dolara geriledi. Diğer yatırımlardan gerçekleşen para girişi 10 milyar 401 milyon dolar olurken, Ocak-Nisan döneminde rezerv varlıklar 1 milyar 4 milyon dolar artış gösterdi.

Söz konusu rakamları değerlendiren Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezi, konuyla ilgili açıklamasında, "Avrupa'da özellikle bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntılara rağmen Nisan ayı ödemeler dengesi rakamları özel sektörün dış finansman noktasında ciddi bir sıkıntı yaşamadığını gösterdi. Nisan ayında bankacılık sektörünün net dış kredi kullanımı 1 milyar 285 milyon dolar olurken, bankacılık dışı özel sektörün net kredi kullanımı ise 845 milyon dolar olarak gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Ekonomideki dış dengelenmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngören ŞAHEEM'in değerlendirmeleri şöyle:

"Nisan ayı ödemeler dengesi rakamları ekonomide geçen yılın Kasım ayından itibaren başlayan dış dengelenmenin hızlı bir şekilde devam ettiğini göstermiş oldu. İki önemli faktör yılın geri kalanında da cari açık da düzelmeyi destekleyecektir. Bunlardan bir tanesi Merkez Bankası'nın para politikasındaki ihtiyatlı duruşunu devam ettirmesi ve bunun iç talebi baskılıyor olması olarak görülüyor. Mayıs ayı enflasyon rakamlarında gerçekleşen sert geri çekilmeye rağmen Merkez Bankası bir müddet daha iç talepte ciddi bir canlanmaya izin vermeyecektir ve bu da cari açıktaki düşüşü destekleyecektir. Ayrıca yüksek faize rağmen Türk Lirası'ndaki değer kazançlarının sınırlı olması alternatif pazarlardaki olumlu görünüm ile birlikte ihracatı pozitif etkileyecektir. İkinci önemli faktör ise petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme olarak görülebilir. 100 dolar civarından seyredecek bir petrol fiyatı ekonomideki dış dengelenmeye katkı yapacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber